Jäseniä on sekä tasaisesti kaikista jäsenmaista että EU-tason yhdistyksistä ja järjestöistä. Kustakin jäsenmaasta kutsutaan edustaja maaseutuohjelman hallinnosta (Managing Authorities = MMM), toteutuksesta (Paying Agencies = Mavi), Leader-ryhmista, neuvontajärjestöistä, maaseutututkijoista ja kansalllisesta maaseutuverkostosta. Suomen edustajat ovat olleen Marianne Selkäinaho/MMM, Erja Loppi/Mavi, Markku Granander/Metsäkeskus, Hilkka Vihinen/Luke, Teemu Hauhia/Verkostopalvelut ja allekirjoittanut Leader-edustajana.
Suomalaista Assembly-edustusta.
Tosin täytyy tunnustaa, etteivät kaikki jäsenmaat ole saaneet valittua kaikkia edustajia, saati sitten houkuteltua paikalle. Osallistujia on ollut Komission ja ENRD:n väen kanssa siinä pari sataa, paitsi 2015, jolloin terrorismivaroituksen vuoksi paikalle uskaltautui vain vajaa sata.
Assemblyn rooli on kaksijakoinen. Komissio käyttää sitä tiedonvälityskanavanaan, ja kuinka hyvin se toimii, riippuu kokonaan siitä miten aktiivisesti jäsenet vievät viestejä omiin verkostoihinsa ja maihinsa. Toisaalta se antaa mahdollisuuden puhua suoraan Komission edustajille. Tätä voi tehdä sekä jossain määrin ”isossa salissa” että työryhmissä, joita on kulloinkin ajankohtaisilla teemoilla.
Mielestäni merkittävin vaikutuskanava on juurikin kokouksen työryhmät, jotka ovat vähemmän poliittisia ja enemmän käytännönläheisiä. Ja kun ajatellaan Euroopan maaseutuverkoston toimintaan osallistumista ja vaikuttamista kaiken kaikkiaan, teemaryhmät ovat mielestäni muutenkin ensisijainen väline, ja niissä onkin yleensä hyvä suomalaisedustus. Nyt on toiminnassa esimerkiksi Älykkäät kylät (Smart Villages), joka nousi myös Assemblyssä esiin Komission CAP-uudistustiedonannossa, joka muuten oli kovin maatalouspainotteinen. (Lue lisää Suomen Älykkäät kylät -toiminnasta sekä Marianne Selkäinahon terveiset mainitusta Smart Villages -työryhmästä)
Työryhmätoiminnassa tartutaan käytäntöön
Toinen erityisesti minulle läheinen asia tiedonannossa oli Leader-toiminnan esiintuonti ikään kuin itsestäänselvyytenä. Toivottavasti tämä linjaus otetaan myös rakennerahastoissa!
Väheksyä ei myöskään kannata verkostoitumista, jota helpottaa Assemblyn suhteellisen stabiili kokoonpano, joten kasvot alkavat olemaan tuttuja. Tosin kielimuurikin on joskus olemassa, osa osallistujista ei hallitse englantia, mutta kyllä kaikille tauoille keskustelukumppani löytyy.