Joona kansikuva

Miten tavoittaa maaseudun nuoria?

Tubettaja Joona Hellman oli Euroopan maaseutuverkoston työpajassa Brysselissä kertomassa siitä, miten ja miksi nuoret kuuntelevat häntä. Joona piti puheensa englanniksi, vastaili kysymyksiin ja osallistui työpajaan. Ja teki matkasta loistavan videon kanavalleen, kurkkaa tästä puhe suomennettuna ja löydä linkki videoon sen alta.

"Olen Joona Hellman, 22-vuotias nuori youtubettaja Salosta. Salo on pieni kaupunki Suomessa, käytännössä sellainen maaseutualue. Tuotan työkseni sisältöä Youtubeen ja muihin sosiaalisen median kanaviin. Pääalustani on YouTube, mutta vaikutan mielipiteilläni myös esimerkiksi Instagramissa.

Aloin tehdä YouTubeen sisältöä syyskuussa 2016. Syy miksi aloitin, oli selkeä: halusin tuoda ääneni esille ja koin, että YouTube on siihen loistava alusta. En tietenkään voinut tietää, miten sanomani vastaanotetaan tai saako se yhtään volyymia. Onneksi visioni saavutti ihmisiä ja puolentoista vuoden jälkeen olen yksi Suomen tämän hetken seuratuimmista tubettajista ja vloggaamisesta on tullut minulle työ.

Monet videoistani ovat hauskoja ja huumorilla tehtyjä, mutta haluan nostaa esiin myös vakavia asioita. Minulla on esimerkiksi #JoonaJeesaa-videosarja, jonka kautta haluan auttaa nuoria erilaisissa ongelmissa ja jakaa omia kokemuksiani.

Minulla on nyt yli 75 000 seuraajaa YouTubessa ja voin siis sanoa, että nuoret kuuntelevat minua. Miksi? Ensinnäkin, käytän oikeita kanavia. On oltava siellä, missä nuoret ovat. YouTube on Suomessa nuorten keskuudessa todella suosittu. Tutkimusten mukaan se on selkeä ykköskanava ennen WhatsAppiä, SnapChattia ja Instagramia. Lehtiä, televisiota tai Facebookia ei listojen kärjessä näy.
No, pitäisikö kaikkien aikuisten sitten mennä YouTubeen ja yrittää tavoitella nuorison huomiota? Kertoa nuorille, mitä heidän pitää tehdä ja miten? Enpä usko.

Uskon, että nuoret kuuntelevat minua, koska he voivat samaistua minuun. Joo, välillä minulta lentää perhosia suusta puhuessani, mutta seuraajani näkevät minussa aitouden. Puhun asioista, jotka oikeasti kiinnostavat minua ja kaikessa välittyy intohimo. Intohimo on asia, jolla pääsee pitkälle.

***

Ihmiset liian usein ajattelevat, että täytyy olla suuresta kaupungista, että voi menestyä. Se ei todellakaan mene aina niin. Menestyksen avain on siinä, että uskaltaa olla oma ainutlaatuinen itsensä: huolimatta siitä, oletko pääkaupunkiseudulta vai jostain syrjäseudulta.

Voi toki olla niin, että omana erikoisena itsenä oleminen ei aina ole helppoa pienessä paikassa, jossa kaikki tuntevat toisensa ja ilmapiiri ei ole välttämättä suvaitsevainen. Mutta toisaalta, juuri siellä äänesi voi olla vahvempi. Voit todella olla vaikuttaja - joku, jota ihmiset kuuntelevat. Samaan aikaan suuressa kaupungissa olisit vain yksi niistä oudoista tyypeistä. Ja toisaalta digitalisaation ansiosta voit olla siellä isossa kaupungissakin, ilman että sinne tarvitsee mennä.

Ennen luulin, että kaikki haluavat nähdä sosiaalisessa mediassa vain hienoja juhlia, pintaliitoa ja seurapiirielämää. Onneksi asia ei ole näin. Saan paljon positiivista palautetta siitä, että videoissani miljöö on jotain muuta kuin peruskaupunkielämää. Kerron avoimesti mistä olen ja näytän sen myös videoissani.

Tuon usein sisällöissäni esille luontoa, luonnon rauhallisuutta ja sitä, miten se vaikuttaa omaan tekemiseen. Itse inspiroidun parhaiten, kun olen luonnossa omien ajatuksieni kanssa. Silloin mieleni saa uusia videoideoita ja uskokaa tai älkää: menestyneimmät videoideani ovat syntyneet hiihtoladulla.

Minä haluan videoitteni avulla näyttää nuorille, että teillä on oikeus olla juuri sellaisia kuin olette – asuttepa sitten missä tahansa. Ja juuri näin aikuistenkin pitäisi tehdä. Ei saa ajaa nuoria kaupunkeihin siksi, että siellä heidät hyväksytään paremmin. Tai kertoa heille, millaisia heidän pitäisi olla ja mitä tehdä.

Maailma on kovaa vauhtia kaupungistumassa ja etenkin juuri siksi maaseudun nuoria pitää tukea omien visioidensa toteuttamisessa. Heitä ei saa tuomita, koska heidän ideansa tai ajatuksensa ovat erilaisia, eikä heitä saa sysätä pois suvaitsemattomuuden takia. Maaseudun nuoria pitää kuunnella, koska heillä – ja nimenomaan heillä – on valta muuttaa asioita. Jos he saavat tehdä sen omalla tavallaan.

Usein kuulee, että me tubettajat olemme inspiraatio nuorille. Mitä se tarkoittaa – inspiraatio? Inspiraatio on valtava voima, joka saa meidät ajattelemaan tai tekemään jotain. Yleensä uudella ja luovalla tavalla.

Minun puheeni aihe oli: miten tavoittaa nuorisoa? Minun näkökulmastani se on yksinkertaista: pidä hauskaa, ole oma itsesi ja rakasta sitä mitä teet. Niin minä sen teen.

Teille sanoisin, että pyrkikää löytämään keinoja tukea nuoria siinä, että he seuraisivat omia visioitaan. Antakaa heidän kertoa teille, miten asioita pitäisi tehdä ja antakaa heidän itsensä kertoa asioista eteenpäin itse ja omilla kanavillaan – nuorilta nuorille."

  • Joonan esitys kiinnosti monia ENRD-työpajassa. Vloggaajat nousivat esiin, kun tilaisuuden lopuksi osallistujilta kysyttiin, mikä heitä innosti eniten:

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.