Visiitin viemaa1

Visiitin viemää ja oppien tuomaa

Pohjoisessa Keski-Suomessa toimiva Leader Viisari kokosi joukon alueen opintomatkoja Visiitti-teemahankkeeksi. Opintomatkojen kohteita löytyi niin Suomesta kuin ulkomailta, joista kauimmaiset suuntasivat Kreetalle, Islantiin, Englantiin ja Ruotsiin.

Suomalaista taidetta Kreetalle ja hevosmatkailuoppeja Islannista

Viitasaarelainen Kymönkosken nuorisoseura vei visiitillään suomalaista kuvataideosaamista Kreetan Paleochoran kylään. Jo aiemmin kylässä vieraillut Helena Raatikainen kertoo, että opintomatka mahdollisti kansainvälisen yhteistyön käynnistämisen kahden eri puolilla Eurooppa sijaitsevan maaseudun taidetapahtuman kesken.

– Opintomatka vauhditti kansainvälisen yhteistyön aloittamista ja vaihdoimme taideteoksia molempiin suuntiin, Raatikainen kertoo. Kesällä 2017 ihailtiin kreetalaista taidetta Kymönkoskella, ja Paleochorassa järjestettiin suomalainen taidenäyttely, jolle myönnettiin Suomi 100 -juhlavuoden status. Pääkuvassa näkyvät onnelliset visiittiläiset matkalla Sfakian satamasta Vamosin kylään. Kuvan on napannut Helena Raatikainen.

Viitasaaren ja Saarijärven hevosystäväinseurojen Islantiin suuntautuneella matkalla perehdyttiin islanninhevosen historiaan, sen tuotteistamiseen sekä yleensä matkailualaan. Hanna Kaihlajärvi Saarijärven hevosystäväinseurasta totesikin, että matkalle etukäteen asetetut tavoitteet saavutettiin ja odotukset ylittyivät.
– Meillä Suomessa on vastaavien matkailuelämysten tarjoamiseen vähintään yhtäläiset, ellei paremmatkin, mahdollisuudet kuin Islannissa. Mehän elämme luonnon luksuksen ympäröimänä, Kaihlajärvi toteaa innostuneesti.

Inspiraatiota yhteisöllisyyteen Englannista ja Ruotsista

Maaseudun Sivistysliiton (MSL) opintomatka johti Englannin rannikkokaupunki Hastingsiin, missä haettiin oppia yhteisökehittämisestä. Big Society-ohjelman mukaisesti ihmisten ja yhteisöjen tulee itse ottaa vastuu itsensä ja lähiympäristönsä hyvinvoinnista. Vapaaehtoistyön merkitys ja nuorten aktiivisuus yllättivät kaikki matkalle osallistuneet.
–Aloimme ideoida tapoja tehdä yhteisöllisyydestä, sosiaalisesta kanssakäymisestä ja muiden hyväksi tekemisestä entistä kiinnostavampaa ja vetovoimaisempaa myös meillä Suomessa, kertoo MSL:n Virpi Harilahti-Juola.


Englannin Visiitti-porukka oli erittäin monipuolinen. Osallistuneiden joukossa oli niin kuntien johtoa, vapaa-ajan ja sivistystoimen osaajia, yritysneuvojia, järjestöaktiiveja, tutkijoita, taiteilijoita kuin kehittämisasiantuntijoita. Kuva: Virpi Harilahti-Juola

Kyyjärven ja Kannonkosken kunnat puolestaan suuntasivat opintomatkallaan Ruotsiin. Gnosjön alueella kuultiin yritysten välisestä yhteistyöstä, jonka mallia voitaisiin kokeilla myös Kyyjärven ja Kannonkosken elinkeinoyhteistyössä. ”Gnosjön henki” on Ruotsissa kuuluisa käsite puhuttaessa yritysyhteistyöstä.
– Alueelle muodostunut alihankintaverkosto ja Gnosjön henki varmistivat sen, ettei ketään jätetä yksin, kertoo Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo.
– Matkalla ymmärsimme, ettemme tiedä tarpeeksi omista naapureistamme emmekä lähellämme sijaitsevasta potentiaalista. Päätimmekin Kannonkosken ja Kyyjärven kuntien yrittäjien välisen vierailuohjelman toteuttamisesta, Ylitalo iloitsee.

Ruotsissa matkannut Visiitti-huippujengi koostui Kyyjärven ja Kannonkosken luottamushenkilöistä ja yrittäjistä. Kuva: Eero Ylitalo

Visiitit poikivat uutta alueelle

Teemahankkeessa alueemme toimijat hakivat uusia kumppanuuksia ja ideoita oman alueensa ulkopuolelta. Osa matkoista on vielä toteutumatta, mutta tulokset ovat kannustavia, sillä selvä enemmistö matkaajista on jo sopinut jatkoyhteistyöstä, ja osa ideoista varmasti jalostuu myös hankkeiksi.
– Toisinaan on hyvä mennä merta edemmäs kalaan, jotta tunnistaa myös lähempänä sijaitsevat apajat, toteaa Leader Viisarin hankesihteeri Mari Puro, joka oli mukana ideoimassa Visiittiä.

Mikä on teemahanke?

Teemahanke on maaseutuohjelman rahoitusmuoto, jossa kootaan yhteisöjen pieniä hankkeita yhteen. Hakijana ja hallinnoijana toimii Leader-ryhmä. Teemahanke koostuu joko yleishyödyllisistä investoinneista tai kehittämisestä. Teemahankkeeseen haetaan erillisellä haulla.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Teksti: Anna Jaurakkajärvi /Leader Viisari

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.