Ne pienet erot

Ne pienet erot

Olin saanut kutsun osallistua EU-komissaarien ja useiden EU-maiden maaseudun kehittämisestä vastaavien johtohenkilöiden tapaamiseen Bosgårdin kartanossa Porvoossa 10.9.2019. Bosgård on jo vuosien ajan tehnyt yhteistyötä suoraan kuluttajien kanssa. Taustalla on ajatus näyttää, mistä ruoka tulee. Kartano sijaitsee lähellä Porvoon kaupunkia, ja sinne pääsee helposti myös Helsingin seudulta, missä asuu paljon hyvin tiedostavia kuluttajia.

Kartanon alueella näimme lehmiä vapaana luonnonlaitumilla. Suurin osa karjasta on Charolais-rotuista, mutta joukossa on myös muutama Angus-nauta. Ilman laiduntavaa nautakarjaa merenranta-alueet olisivat kasvaneet umpeen ja ihastuttava maisema olisi tuhoutunut. Laiduntaminen säilyttää maiseman avoimena ja mahdollistaa vanhojen luontaisten lajien kasvun alueella. Tämä on yksi osa maaseudun kehittämistä: kehittämisohjelman rahoituksen turvin alueet säilytetään niiden periteisessä käytössä. Keväällä ja syksyllä linnut käyttävät merenranta-alueita levähdyspaikkoina. Alue myös tarjoaa suotuisan elinympäristön monille kasvi- ja hyönteislajeille.

Jotkut valtuuskuntien jäsenet totesivat, että heidän kotimaassaan ei ole näin helppoa vierailla maatilalla ja päästä todentamaan eläinten hyvinvointia. He sanoivat voivansa vain toivoa, että ne voivat yhtä hyvin kuin Borgårdissa. Keskinäinen oppiminen eli oppiminen toinen toisiltamme on yksi keskeinen toimintatapa maaseudun kehittämisessä. Annetaan hyvien käytäntöjen puhua puolestaan.

Maaseutumme teki eurooppalaiset vieraisiin hyvin suuren vaikutuksen monestakin syystä. Yksi oli se, että he saivat uuden määritelmän ”maaseudulle” alueena, jolla ei ole lainkaan ihmisiä tai rakennuksia, kuten he asian ilmaisivat. Heidän kotimaissaan, kuten Italiassa, maaseudun ja kaupunkialueiden välillä ei ole niin suurta eroa, jos perusteena käytetään niillä asuvien ihmisten lukumäärää. Tämä kuvastaa hyvin sitä, miksi meidän voi joskus olla vaikeaa ymmärtää toisiamme, vaikka kaikki olemme EU:n jäsenmaita.

Toinen vieraitamme hämmästyttänyt asia oli ympäristömme ja kuinka siistinä ja hyvässä kunnossa me sen pidämme. Tavoitteenamme on jättää maailma lapsillemme ainakin yhtä hyvinvoivana kuin se oli silloin, kun saimme sen vanhemmiltamme. Joskus säädökset ja rajoitteet ärsyttävät meitä, mutta ne myös pitävät maailmamme hyvässä järjestyksessä ja puhtaana. Lähes kaikilla suomalaisilla on jonkinlainen suhde luontoon, ja sen ansiosta kunnioitamme luontoa ja elinympäristöjämme.

Aikaisemmin vieraat olivat käyneet Trans Farm-nimisessä kumina-alan yrityksessä Riihimäellä. Trans Farm on maailmanluokan kuminantuottaja. Suomalainen kumina on erittäin korkealaatuista ja sitä on viety maailmalle 1990-luvun alkupuolelta asti. Trans Farm on käyttänyt maaseutuohjelmasta myönnettyä rahoitusta investointeihin.

Eläinten hyvinvointi, maaseudun aktiivinen kehittäminen ja yrittäjyys - niistä voimme olla ylpeitä. Kaiken tämän takana on tuhansia tunteja kovaa ja asialle omistautunutta työtä - ja #myEU.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Ammi Malkamäki
Kuvat: Ammi Malkamäki

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.