Maaseutuverkoston hyvinvointiryhma tukee

Maaseutuverkoston hyvinvointiryhmä tukee auttajia

Maaseutuverkoston hyvinvointityöryhmän vetäjä Jalmari Heikkonen summaa työryhmän ensimmäisen vuoden toimintaa. Hän esittelee myös alkaneen vuoden tärpit niille, jotka ovat kiinnostuneet jaksamisesta ja sen edistämisestä.

Viime keväänä hyvinvointityöryhmä teki kyselyn hyvinvointihankkeissa toimiville asiantuntijoille ja saimme koko joukon vastauksia. Vastausten perusteella järjestimme heille kahdessa osassa koulutusta myötäuupumisesta.

Kesäkuun koulutuksessa Leena Nissinen kertoi myötäuupumisen teoriaa ja laittoi osallistujat yhdessä pohtimaan ilmiötä. Ajatuksia herättävän päivän jälkeen saimme aiheesta luettavaksi hänen kaksi kirjoittamaansa teosta ”Rajansa kaikella” ja ”Auttamisen rajoilla”. Lokakuussa palasimme aiheen pariin hänen johdollaan ja jatkoimme aiheen työstämistä.

Maaseutuverkoston hyvinvointiryhmässä tiedämme, että hankkeissa työtään tekevät joutuvat lujille, sillä haasteet monien maatalousyrittäjien hyvinvoinnin tukemiseksi ovat kovia. Monet yrittäjät ovat uupuneet tai ovat uupumassa. Nyt he kaipaavat apua!

Perustimme samasta syystä myös suljetun Facebook-ryhmän, jotta hanketyöntekijät voisivat vaihtaa siellä ajatuksiaan ja kokemuksiaan työstään, koska moni heistä työskentelee yksin. Vertaistuki on kaikille tärkeää, sillä samaa työtä tekevät ymmärtävät toisiaan hyvin. Se on verraton apu omien voimien ylläpitämisessä. Auttajatkin ovat tuntevia ihmisiä ja tarvitsevat tukea työssään.

Lokakuussa toisen päivän jälkeen oli myös mahdollisuus kuulla Petri Rajaniemen järisyttävä esitys maailman muutoksesta ja sen lisäksi Marinne Tensingin asiantunteva esitys ihmismielen haasteista muuttuvassa maailmassa. Päivä oli mainio jatko myötäuupumisen koulutukselle.

Tänä vuonna jatkamme samaan tyyliin: Järjestämme maaseudun yrittäjien parissa työskenteleville erilaisille ammattilaisille koulutusta vaikeista keskusteluista. Kouluttajina toimivat psykologi Jorma Mönkkönen ja varatuomari Lauri Pakka. Järjestämme aiheesta myös ruotsinkielistä koulutusta vuoden 2018 aikana.

Onnellista alkanutta vuotta 2018!

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Jalmari Heikkonen, Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija ja Maaseutuverkoston hyvinvointiryhmän koordinaattori

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.