Last call

Last call Vipuvoimaa viljelijälle –hankkeesta!

MTK Pohjois-Karjalan Vipuvoimaa viljelijälle -hanke on pian ajallisesti päätöksessä, toiminta-aikaa on vielä muutama kuukausi.

- Vipuvoimaa viljelijälle -hanketta puolitoista vuotta pyöritettyäni tiedän, että on maatalousyrittäjiä, jotka ovat finaalissa henkisesti ja yritys taloudellisesti. En levitä tietoa, missä tai miten menee huonosti, enkä jos jossain menee hyvin. Se on yrittäjien itsensä asia, jos haluavat kertoa yrityksensä tilanteesta. Tiedän jo tehdyn perusteella, että ainakin useampi kuin joku on hakenut ja tarvinnut apua; he ovat saaneet apua ja tulleet autetuksi. Kiitostakin on tullut hankkeelle - apu on tullut ”kreivin aikaan” oli eräskin toteamus, Maija Kakriainen kertoo.

Yrittämistä sukupolvelta toiselle

Tilastokeskuksen mukaan joka toinen suomalaisyritys lopettaa viiden vuoden päästä sen perustamisesta. Maatalous-, metsätalous-, kalataloustoimialalla kehitys ei ole näin rajua.
Maatilayritykset siirtyvät usein suvussa, mutta silti yritys on uusi uudelle omistajalle. Ehdot aloittaa ja harjoittaa yritystoimintaa ovat erilaiset jatkajalla kuin ovat olleet myyjällä. Yrityksen liikeidea, myös maataloudessa saavuttaa nykyään elinkaarensa lopun aiempaa nopeammin. Maatilayritys on ollut vuosia kannattava, mutta markkinoiden tai paremminkin hintojen muututtua kannattavuus on kadonnut.

- Yrityksen lopettaminen voi tulla eteen ja se ei tarkoita, että yrittäjä on epäonnistunut. Osa maatilayrityksistä lopettaa konkurssin kautta. Hallittu alasajo on helpompi tapa. Sopeutuminen ilman ulkopuolista apua ja suunnittelua on hitaampaa molemmissa tilanteissa. Se on nähty myös Vipuvoimaa viljelijälle -hankkeessa. Alasajoon on annettu apua ja yksi kerta ei riitä, tarvitaan rinnalla kulkemista, Maija kertoo

- Olisiko vielä joku, joka voisi Vipuvoimaa viljelijälle -hankkeen avusta vielä hyötyä? Se apu on asiantuntijoiden antamaa jaksamisapua ja tietoa sekä ammatillista apua maatalouden yritystoimintaan, Maija kysyy. Välitäthän viestiä! Last call on voimassa vielä puoli vuotta!

Maatalous- ja maaseutuyrittäjien auttamiseksi Pohjois-Karjalassa työskentelevää hanketta hallinnoi MTK-Pohjois-Karjala ajalla 1.2.2017- 31.1.2019, ja se tukee jaksamista, järjestää kursseja, tiedotus .-.ja luentotilaisuuksia, sekä tarjoaa henkilö- ja yrityskohtaista ap

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Mari Voutilainen
Kuvat: Mari Voutilainen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.