- Idea yhteistapaamiseen syntyi, koska molemmissa maakunnissa maaseutuhankkeiden vetäjät kokoontuvat säännöllisesti ja nyt haluttiin kokeilla tapaamista laajemmalla porukalla, kertoo Jenni Tiainen Keski-Suomen Leader-ryhmien viestintähankkeesta.
Ensimmäinen leiripäivä käynnistyi tutustumalla ja työpajoissa työskentelemällä. Hyvien käytänteiden markkinoilla esiteltiin muun muassa hämäläistä ruokakulttuuria, kylämatkailun tuotteistamista ja maaseudun yrittäjyyshanketta.
- Halusimme tuoda ihan konkreettisestikin esille hankkeiden toimintaa, jotta niiden toimintaa pääsisi paremmin esille. Siksi esittelypisteillä pääsi maistelemaan ja miettimään ruokakarttaa, visailemaan, keskustelemaan ja askartelemaankin, hymyilee Hämeenraitin tiedottaja Ulla Harju.
Talkootyöpankki, videoita, yritysryhmien aktivointia
Kylätoimijoiden työpajassa ajatusten vaihto kävi niin aktiivisena, että osallistujien mukaan keskustelun myötä taisi syntyä uusi hanke. Kylätoimijat kehittelivät talkootyöpankki-ideaa, jossa kylät ja yksityiset henkilöt tai yhteisöt voisivat ilmoittaa sähköisellä alustalla halukkuutensa tai tarpeensa talkootyöhön. Talkootyöpankin avulla ihmiset, jotka eivät luontaisesti toimi maaseutuympäristössä, saisivat tilaisuuden antaa työpanoksen kylien kehittämiseen ja kyläyhdistykset puolestaan saisivat uutta talkooväkeä.
Myös viestintää pohdittiin useissa työpajoissa. Maaseudun Sivistysliiton Helga Ketonen kertoi, että he hyödyntävät paljon videoita hanketyössä, muun muassa opistomatkojen ja tulosten esittelyssä. Keski-Suomessa on toteutettu maakunnan markkinointitempaus eli Amazing Race -kilpailu yhteistyössä bloggareiden kanssa, jonka toteuttamisesta Hämeessä innostuttiin.
- Kesäleiriltä pääsin taas monta hyvää ideaa rikkaampana kotiin. Amazing Keski-Suomi -tapahtuma jäi itselleni päällimmäisenä mieleen ja olisi hienoa, jos voisimme hyödyntää ideaa myös täällä Hämeessä. Suomen ruokamatkailun tuotteistus ja brändäys on varmasti myös sellainen asia, jota kannattaa jatkojalostaa laajemmalla ”rintamalla”, Karita Toivanen MTK Hämeestä toteaa.
Toivanen on tiedottajana Kanta- ja Päijät-Hämeessä toimivassa Hämeen Ruokaviesti -hankkeessa. Ideoita omaankin tekemiseen tarttui hyvin mukaan ja yhteistyö yli maakuntarajojen jäi kytemään mieleen.
- Kesäleiristä jäi todella hyvät fiilikset. Oli mahtavaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin, verkostoitumaan ja kuulemaan, mitä kaikkea eri hankkeissa tehdään. Yhteistyö yli maakuntarajojen on ehdottomasti loistava juttu! Karita Toivanen hymyilee.
Lisäksi yrittäjyys ja etenkin yritysryhmähankkeet nousivat monissa keskusteluryhmissä esiin. Keski-Suomessa on rahoitettu erityisen paljon yritysryhmähankkeita ja Hämeessäkin yritysryhmiä on jo mukavasti liikkeellä. Toimivana käytäntönä pidetiin yritysryhmää edeltäviä aktivointihankkeita, joissa on pystytty jo valmistelemaan yritysryhmää ja kokoamaan yrittäjien porukka.
Hämäläiset hankekohteet esille opintoretkellä
Kesäleirin toisena päivänä osallistujat saivat tutustua Päijät-Hämeessä maaseuturahoitusta hyödyntäneisiin kohteisiin. Urajärven kartanon kahvilassa Urajärven kyläyhdistyksen puheenjohtaja Aaro Moilanen kertoi yhdistyksen Leader-hankkeista. Vääksyssä Kanavan Panimossa kuultiin yrityksen kasvutarina ja investoinneista, joihin yritys sai tukea maaseuturahastosta.
Urajärven kartano.
- Olisimme lähteneet panimoyrittäjiksi joka tapauksessa, mutta rahoituksen avulla pääsimme paljon nopeammin liikkeelle. Laitteistokin olisi ollut pienempi ja kokoonpanoltaan erilainen kuin mitä se on nyt, Kanavan Panimon yrittäjä Jukka Karlstedt painottaa.
Kanavan panimo.
Ranskalaisessa kyläkaupassa Reetta Nousiainen esitteli Vanhan Vääksyn kehittämisyhdistyksen hanketyötä. Camping Sysmän yrittäjä Mia Kärkkäinen puolestaan kertoi osallistumisestaan yritysryhmätoimintaan ja alueelle investoiduista lomamökeistä.
Ranskalainen kyläkauppa Vääksyssä.
- Yritysryhmässä toisten tuotteet ja palvelut ovat tulleet tutuksi aivan uudella tavalla ja yhteistyöntekeminen on helpottunut, vaikka toimimme kahden kunnan alueella Hartolassa ja Sysmässä. Aloitamme esimerkiksi tänä kesänä bussikuljetuksen meiltä Krouvin Lavalle lauantaitansseihin, Kärkkäinen kertoo.
Maaseudun kehittäjien verkostot
Kesäleiri oli osallistujien palautteiden mukaan hyödyllinen, sillä matkaan tarttui uusia kehittäjäkollegoita, joiden kanssa voi jatkossakin vaihtaa hanketyön kokemuksia ja miksei jopa suunnitella yhteistyötä. Lisäksi arkityöhön syntyi monia toteutettavia oivalluksia, kuten hanketreffien pitäminen ja esimerkiksi kännykkävideoiden käyttö hankeviestinnässä. Leirillä nousseet hyvät ideat kirjattiin sähköiselle alustalle Trelloon, joten niihin voi palata ja jakaa vaikka omassa työyhteisössä.
Keski-Suomessa ja Hämeessä järjestetäänkin säännöllisesti maakunnan maaseutuhankkeiden vetäjille verkostotapaamisia. Keski-Suomessa Pöllöparlamentin perinteet ulottuvat jo viime ohjelmakaudelle. Silloin hankevetäjät alkoivat kokoontua, koska haluttiin kuullaan toisten hankkeiden tekemisistä ja suunnitella yhteistä tekemistä.
Hämeessä Raittiriihi puolestaan pyöräytettiin käyntiin viime kesänä ja oppia on otettu juuri Keski-Suomesta – tietysti hämäläisellä twistillä soveltaen. Molemmissa maakunnissa hankevetäjät kutsuvat koolle maaseutuohjelman viestintähanke.
Kesäleirin järjestivät yhteistyössä Hämeenraitti, Sykettä2-viestintähanke, JyväsRiihi ry, Linnaseutu ry, Päijänne-Leader ry, Etpähä ry, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio -yhteistyöhanke ja Maaseutuverkostopalvelut.
Tilaisuuden järjestämiseksi hyödynnettiin Maaseutuverkostopalveluiden palvelupakettia.