Tulevaisuuden tuottajat – työryhmän opintoretki startattiin Suomen puolella perjantaiaamuna ja Viroon saavuttiin hyvissä ajoin. Tallinnasta mukaan tuli retken oppaat, Viron Maaseutuverkostopalveluiden Ave Bremse ja Vivia Anunapuu-Lents. Sieltä matka johti kohti Tarttoa, jossa illastettiin ELARDia ja LEADER LAGia edustavan Kristiina Tammetsin kanssa. Illallisen jälkeen väsyneet matkailijat pääsivät hotellihuoneisiinsa lepäämään ja valmistautumaan seuraavan päivän vierailuja varten.
Vierailu ylöslaisessa talossa.
Aamupalan jälkeen ryhmä suuntaisi kohdevierailujen ensimmäiseen kohteeseen Ylösalaiseen taloon, jossa ryhmän käsitykset painovoimasta menivät uusiksi. Huimauksesta selvinneinä matka jatkui kohti Jaagon tilaa, jossa järjestetään erilaisia käsityökursseja. Tulkki Peeter Hussar liittyi joukkoon helpottamaan Viron ja Suomen välistä kielikuilua. Vierailua emännöi Inga Talvis ja tila veikin monen sydämet hurmaavalla maalaisromanttisella olemuksellaan.
Virallinen Avatud Talud – nimellä kulkevien päivien avaus tapahtui Viron maatalousministeri Mart Järvikin toimesta Maamehe golfi talu – tilalla. Järvikin aloituspuheen jälkeen tilalla sai nauttia muun muassa jäkäläpizzasta ja tanssiesityksistä. Illemmalla ryhmä pääsi tutustumaan Andre – tilan juuston menestystarinaan, joka on niittänyt mainetta ja voittanut kansainvälisiä palkintoja. Vierailun jälkeen bussi suuntasi takaisin Tarttoon, jossa illalla oli omaa aikaa tutustua kaupunkiin.
Ryhmä vieralulla Jaagon -tilalla.
Sunnuntaina heitettiin haikeat hyvästit Tartolle ja lähdettiin kohti päivän ensimmäistä vierailua, Urmas Saksa Hobused – hevostilalle. Tilan isäntä Urmas Saks kertoi tilan tarinasta samalla kuin esitteli tilan valtavaa pihapiiriä. Lämpötilan kiiriessä yhä ylemmäksi ryhmä hyppäsi bussiin ja siirtyi seuraavaan kohteeseen, Vidrike -kylän yhteisötaloon. Siellä tarjolla oli maittavaa lounasta, live-musiikkia ja upeita maisemia. Mahat täynnä ryhmä valmistautui seuraavaan vierailuun Loku -tilalle. Tila oli ehdottomasti lapsien paratiisi kaikkine tekemisineen ja eläimineen. Aikuiset saivat taas nauttia helteisestä päivästä. Päivän viimeisenä kohteena oli Olustvere- koulu, joka tarjoaa toisen asteen ja sen jälkeistä ammatillista koulutusta keskittyen maatalouteen. Koulun alueeseen tutustumisen jälkeen matka jatkui kohti seuraavaa majapaikkaa.
Vidrike -kylän yhteisötalon tarjoamat näkymät.
Retken viimeinen päivä alkoi tutustumalla Viron Maaseutuverkostopalveluun Jänedassa. Yksikön johtaja Reve Lambur piti esityksen Avoimet tila – päivien yhteistyöstä ja toteutuksesta, jonka jälkeen asiasta keskusteltiin ryhmän kesken. Tämän jälkeen ryhmä pääsi tutustumaan läheiseen Pullitallitateater -kesäteatteriin sen toimitusjohtajan Enno Muskin johdolla. Teatteri on osa Jänedan turismin kehittämistä, jolla pyritään virkistämään Jänedan turismia. Lounaan jälkeen edessä oli matka takaisin Tallinnaan, jossa odottikin lauttamatka kohti Suomea.
Ryhmä Viron Maaseutuverkostopalveluyksikössä Jänedasssa.
Avoimet tilat- päivät tuovat maatiloille hyvää näkyvyyttä ja he pystyvät markkinoimaan itseään sekä luomaan uusia kontakteja. Tapahtuma on aloitusvuodestaan 2012 lähtien kasvattanut suosiotaan ja levinnyt koko Viron laajuiseksi tapahtumaksi vuonna 2015. Viime vuonna tiloja osallistui 294 ja kävijämäärä tiloilla oli 163 000 tapahtuman aikana, eli noin 550 kävijää yhtä tilaa kohden.
Tapahtumaan osallistuneet tilat selkeästi panostavat Avoimet tilat -päivään, sillä tiloilla oli usein live-musiikkia, viihdykettä aikuisille ja lapsille sekä tilan omia tuotteita myyviä kojuja. Tiloilla oli usein myös ammattivalokuvaajia ottamassa kuvia sekä videoita, joita tilat voivat hyödyntää tulevaisuudessaan markkinoinnissaan.
Monilla tiloilla tarjotaan nykyään myös erilaisia maatilamatkailuun liittyviä palveluita, kuten majoitus- ja ravintolapalveluita, joihin kävijät voivat tutustua perinteisten maatilapalvelujen lisäksi. Toisin sanoen Avoimet tilat – päivän tarkoituksena on luoda ihanteellinen kesäpäivä maalaismaisemissa ja samalla tutustuttaa kävijät maatilan toimintaan ja nostaa maaseudun imagoa. Samanlaiset tapahtumat toimisivat Suomen maaseudulla ja antaisivat tiloille mahdollisuuden esitellä toimintaansa suuremmallekkin yleisölle.
Tutustu tästä Viron Maaseutuverkostopalveluiden sivuihin ja retken kuviin!