Ilmasto ja luomupaivat 2018

Ilmasto- ja kannattavuuskriisi edellyttävät ratkaisuja

Poikkeuksellisen kuivat ja toisaalta sateiset kasvukaudet ovat heikkoine satoineen nakertaneet maatilojen ennestäänkin heikkoa kannattavuutta. Marraskuussa Porissa järjestettävillä Luomupäivillä etsitään ratkaisuja molempiin haasteisiin.

Maaperän kasvukunto yhdistää viljelijöitä tuotantotavasta ja -suunnasta riippumatta. Luomupäivät 15.-16.11.2018 kutsuu pääpuhujakseen alan asiantuntijan, Stephen Briggsin Iso-Britanniasta. Briggsin johdolla etsitään tapoja sopeutua ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin ääreviin sääilmiöihin paremmalla maan hoidolla. Samoilla menetelmillä, joilla parannetaan maaperän kestävyyttä eri sääoloissa, yleensä myös kasvatetaan sen sadontuottokykyä ja lisätään hiilensidontaa ilmakehästä maaperään. Tutustu tarkemmin!

Maaperän kasvukuntoasioiden suomalainen ässä, Tuomas Mattila avaa yleisölle, miten maan kasvukuntoa on kehitetty OSMO-hankkeen maatiloilla eteläisessä ja läntisessä Suomessa. Lisätietoa OSMOsta:
OSMO-hankkeen esittelysivu
Maaperätiedosta apua käytännön ongelmiin

Onnistumisen avaimia suoramyynnistä, markkinoinnista ja viennistä

Paitsi paremmista sadoista, tuotannon kannattavuus on kiinni myös tuotteiden hinnoista, markkinoinnista ja toimivasta yhteistyöstä eri toimijoiden kesken.

Suoramyynnistä on puhuttu pitkään keinona saada elintarvikkeista parempi hinta. Saaren puutarhatilalla sekä Tenhon lihakarjatilalla on molemmilla panostettu suoramyyntiin. Tenhon tila myös teurastaa eläimensä itse. Kumpaankin tilaan pääsee tutustumaan torstain tilavierailuilla.

Maatalouden kannattavuuden selvitysmies Reijo Karhista myöten suomalaisen maatalouden tulevaisuutta haetaan elintarvikeviennistä. Heikkoa markkinointia taas on syytetty viennin epäonnistumisesta. Niin tai näin, Luomupäivien markkinoinnin ohjelmassa etsitään onnistumisen avaimia molempiin.

Markkinoille viljelijöiden yhteistyöllä

Viljelijöiden omat tuottajaorganisaatiot tarjoavat mahdollisuuden neuvotella paremmista hinnoista, vahvistaa maanviljelijöiden asemaa ja tuoda kuluttajien saataville yhä monipuolisempia tuotteita. Samalla puretaan esteitä luomutuotannon laajentumisen tieltä. Miten tuottajaorganisaatio toimii? Siihen vastataan puutarha- ja siementuotannon ohjelmissa.

Paremmat sadot oikeista tuotteista, oikeille markkinoille, oikeaan hintaan, ympäristön kannalta kestävästi – siinä lienee tiivistettynä syksyn Luomupäivien idea. Tervetuloa mukaan!

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Noora Mantere
Kuvat: Senni Valiola

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.