Digipaalausta esitellään Pälkäneellä 24. syyskuuta

Digipaalausta eli rehupaalien sähköistä jäljitysjärjelmää esitellään Aapismaidon tilalla Pälkäneellä 24. syyskuuta, tilaisuus on kaikille avoin. Digipaali-hanke on yksi vuonna 2017 valituista maatalouden innovaatioryhmistä (EIP).

Hämeen ammattikorkeakoulussa on kehitetty rehupaaleihin kiinnitettävää RFID-tunnistetta, jonka avulla voidaan yksilöidä ja hallinnoida paalattuja rehupaaleja. Tunnisteen avulla jokaiseen paaliin voidaan liittää kyseistä paalia koskevat tiedot, esimerkiksi tarkka paikka, mistä kohtaa peltoa paalin sisältö on kerätty, lämpötila ja kosteus. Kerätty data tallentuu verkon pilvipalveluun.

Paalaustraktorin kuljettaja voi merkitä paaliin erikoisominaisuuden (kuten laatupoikkeaman) ilman, että hänen tarvitsee nousta traktorista esimerkiksi spraymaalaamaan sitä. Merkitty paali näkyy paalikartalla erivärisenä ja se voidaan siirtää sivuun.


Toiminta tehostuu datan hyödyntämisen avulla


Paalien siruttamisen avulla syntyy digitaalinen paalivarasto ja paalitietoja on myöhemmin mahdollista hyödyntää muun muassa viljely-, käyttö- ja ruokintasuunnitelmissa. Paalauksen jälkeen digipaali voidaan lukea erillisellä lukulaitteella. Kun paali on käytetty, se poistuu varastosaldosta. Tieto paalista on kuitenkin hyödynnettävissä myöhemmin esimerkiksi vertailtaessa eri vuosien satoja keskenään.

Paalien merkinnässä käytettävän RFID-tunnisteen luettavuutta on testattu HAMKin vetämässä Digipaali-hankkeessa. Tunnisteen kehitys, tiedon hallinta ja käsittely ovat nyt siinä vaiheessa, että niin sanottua digipaalausta voidaan esitellä yleisölle. Tilaisuudessa paalausta voi seurata omalla puhelimella. Paali näkyy pisteenä älypuhelimen ruudulla satelliittikartassa pian sen jälkeen, kun paali on saanut sidontaverkon ympärilleen.

Digitaalisuus on tulevaisuutta Suomen maataloudelle


Digipaali-hanke on osa esineiden internetiä (IoT = Internet of Things), johon monet toimialat ovat siirtymässä. Digipaalissa otetaan käyttöön eri aloilla tunnettua anturi- ja etätunnistustekniikkaa. Maatalouden yleistä digitaalista kehitystä kannattaakin vauhdittaa, sillä sen tuomat mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Paalit ovat oiva kohde, johon IoT-teknologiaa voidaan soveltaa. Paalien kirjanpidon ja hallinnan automatisointi sekä paalidatan avulla laskettu tieto antaa viljelijälle aiempaa paremmat mahdollisuudet keskittyä päätöksentekoon paalien optimaalisesta käytöstä, olipa kyseessä säilörehu-, kuivaheinä- tai olkipaali.

Hanke rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Hanketta hallinnoi ja johtaa HAMKin biotalouden tutkimusyksikkö. Toteuttajina ovat biotalouden ja älykkäiden palveluiden tutkimusyksiköt sekä Luonnonvarakeskus (Luke). Hanke on yksi kahdeksasta Suomessa toimivasta EIP-innovaatiohankkeesta ja osa EU:n EIP-AGRI verkostoa.



Digipaalauksen esittely järjestetään ma 24.9.2018 klo 14-16 Aapismaidon tilalla (Aittomäentie 26, Pälkäne). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Kahvitarjoilujen järjestämisen vuoksi pyydetään ennakkoilmoittautuminen pe 21.9. klo 12 mennessä ilpo.polonen@hamk.fi

Lisätietoja:
  • projektipäällikkö Ilpo Pölönen, puh. 040 8305 984 tai ilpo.polonen@hamk.fi
  • www.digipaali.fi
Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.