Tule Verkostoaamuihin, pysy maaseutuverkoston kartalla!

Verkostoaamut ovat yhteisiä, välillä yllättäviäkin ajankohtaistuokiota. Verkostoaamu järjestetään kerran kuussa keskiviikkoaamuisin kello 8:30-9:15.

Verkostoaamut ovat maaseutuverkostopalveluiden järjestämiä kuukausittaisia virtuaalituokioita, jotka kokoavat laajasti yhteen maaseudun kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä kuulemaan ajankohtaisista, maaseutualueisiin liittyvistä aiheista. Verkostoaamujen tavoitteena on nostaa esiin kiinnostavia näkökulmia ja puhujia sekä herätellä maaseutuverkoston jäseniä uusiin aiheisiin.

Jokaisessa Verkostoaamussa on erillinen teema. Ensimmäinen Verkostoaamu järjestettiin maaliskuussa 2021 ja sen aiheena oli Virtuaalitilaisuudet for dummies. Mukana oli reilu 200 aiheesta kiinnostunutta.

Liity mukaan Verkostoaamujen kutsujakelulistalle täältä.

Kun ilmoittaudut kerran, saat jatkossa aina osallistumislinkin Verkostoaamuihin tilaisuuksia edeltävänä päivänä.

Verkostoaamujen tallenteet löydät maaseutuverkoston YouTube-kanavalta.

19.10.2022 klo 8.30-9.15: Voiko iso yritys olla yhteisöllinen? Ponssen matka maaseudulta maailmalle

Lokakuun Verkostoaamun vieraaksi saapuu Ponssen hallituksen jäsen Juha Vidgrén keskustelemaan yritys-kunta-kylä-yhteistyöstä sekä alueellisten menestystekijöiden merkityksestä maaseudulta ponnistavalle yritykselle.

Kuinka iso yritys voi olla yhteisöllinen, ja miltä näyttää parhaimmillaan yrityksen yhteistyö kunnan ja kylien kanssa? Miten ponnistetaan kansainvälisille markkinoille pieneltä paikkakunnalta, ja miksi Ponsse on halunnut säilyttää tehtaansa Vieremällä?

21.9.2022: Maaseutugaalan etkot - hyvän hankkeen resepti

Perjantaina 30.9. järjestettävässä Maaseutugaalassa palkitaan maaseutuohjelman ohjelmakauden 2014–2020 vaikuttavimpia maaseuturahastosta rahoitettuja hankkeita sekä yritystukea hyödyntäneitä yrityksiä. Tule kuulemaan Suomen parhaiden maaseutuhankkeiden vetäjiltä, kuinka rakennetaan hyvä hanke ja yritysinvestointi. Sujuuko kaikki aina suunnitellusti, ja voidaanko hanketoiminnalla muuttaa maailmaa?

Verkostoaamun vieraina valtakunnallisen hankekilpailun finalisteja. Tutustu hankkeisiin etukäteen täällä. Maaseutugaalassa palkitaan myös yleisön suosikki – äänestä suosikkiasi jo nyt!

31.8.2022: Lisää klikkauksia maaseudulle!

Miten saamme maaseudun ja maaseudun tuotteet houkuttelevasti esille somessa? Toimiiko nostalgia vai pitäisikö panostaa elävän ja kehittyvän maaseudun esille tuomiseen? Kaikki kohderyhmät huomioiden vai kampanja tietylle kohderyhmälle? Näihin kysymyksiin vastauksia antamassa Satokausikalenterin toimitusjohtaja Samuli Karjula. Mukana myös vuoden 2022 Lähiruokapäivään osallistuvat Kyöstilän tilan Outi Kyöstilä sekä Malmgårdin kartanon Henrik Creutz.

15.6.2022: Miltä Suomen matkailukesä 2022 näyttää? Nappaa kesän lomatärpit talteen!

Tervetuloa aamukahville kesälomatunnelmissa. Kesälomakausi on jo osalla pyörähtänyt käyntiin ja osalla kolkuttelee aivan nurkan takana. Verkostoaamun vieraana on tällä kertaa Visit Finlandin kehitysjohtaja Kati Paasi. Miltä Suomen matkailukesä 2022 näyttää? Mikä viehättää erityisesti ulkomaisia matkailijoita? Lisäksi teemme nostoja Tee se Suomessa -matkailukohdesivustoltamme (teesesuomessa.fi). Nappaa täältä matkailutärpit omalle kotimaan lomareissulle!

Tutustu materiaaleihin

18.5.2022: Hyvää huomenta Bryssel, aamukahvilla nuorten suomalaisten kanssa

Tervetuloa aamukahville Brysselin nuorten suomalaisten kanssa! Aamukahvipöydässä meillä on Euroopan parlamentin edustajan Elsi Kataisen avustaja Taru Jokinen, åländsk specialsakkunnig Anton Nilsson från Finlands ständiga representation vid EU ja maaseutuverkostopalvelujen oma Salla Pätilä, joka on virkamiesvaihdossa Euroopan komissiossa.

Miten suomalainen maaseutu ja maaseudun kehittäminen näyttäytyy Brysselin vinkkelistä? Mikä Brysselin päässä puhututtaa eniten maaseutuasioissa juuri nyt? Millaista on nuorten ammattilaisten työarki Brysselissä? Mitä heidän työtehtäviinsä kuuluu? Kannattaako Brysseliin hakeutua töihin?

27.4.2022: Pääomasijoittaja Peter Vesterbacka, mihin sinä sijoittaisit maaseudulla juuri nyt?

Koronapandemian seurauksena puhutaan muuttoaallosta maalle. Maaseutu tarjoaa myös monenlaisia mahdollisuuksia eri bisnesideoiden eteenpäin viemiseksi. Uusiutuva energia, luksusmatkailu vai tietotyön etäkonttori erämaakohteessa? Millainen sijoituskohde voisi olla pääomasijoittajan mieleen? Verkostoaamussa pääsemme kuulemaan, mitä kriteereitä pääomasijoittaja Peter Vesterbacka ottaa huomioon valitessaan seuraavaa sijoituskohdetta. Onko maaseudussa imua sijoittajan silmään? Tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan!

23.3.2022: Kaupungin ja maaseudun vastakkainasettelun historiaa

Verkostoaamussa meidät johdattelee maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelun historiaan Helsingin yliopiston Euroopan historian professori, kirjailija ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Laura Kolbe.

Kaupunkilaiset vastaan maalaiset on vastakkainasettelu, joka puskee esiin harva se päivä uutisten kommentoinnissa, sosiaalisessa mediassa tai vaikkapa sukujuhlien kahvipöytäkeskusteluissa. Ja onhan sen niminen visailuohjelmakin olemassa. Kuinka vanha ilmiö on kyseessä? Onko ilmiön taustalla selkeitä, historiallisia käännekohtia? Ja olemmeko me suomalaiset ylipäänsä jaettavissa mustavalkoisesti kaupunkilaisiin ja maalaisiin? Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan!

23.2.2022: Tuuli- ja aurinkovoiman mahdollisuudet maaseudun elinvoimalle

Tuuli- ja aurinkovoima kehittyvät tulevina vuosina voimakkaasti Suomessa. Minkälaiset kehityskulut ovat mahdollisia tulevaisuudessa? Minkälaisia vaikutuksia tuuli- ja aurinkovoimainvestoinneilla on maaseudun elinvoimalle? Asiantuntijana tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen LUT-yliopiston energiajärjestelmien tiedekunnasta.

Merkittävin tuulivoimakunta Suomessa on Kalajoki. Esimerkiksi viime vuonna kiinteistöveroja tuulivoimaloista kertyi Kalajoen kaupungin kassaan 1,55 miljoonaa euroa. Mitä muita aluetalousvaikutuksia tuulivoimalla on Kalajoella, siitä kertoo Kalajoen kaupungin yritysasiantuntija Kimmo Niskanen.

12.1.2022: Miltä näyttää alueiden tulevaisuus vuonna 2040?

Vuoden 2022 ensimmäisessä Verkostoaamussa tarkastellaan aluekehityksen skenaarioita: miltä näyttää alueiden tulevaisuus vuonna 2040? Työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa ja joulukuussa 2021 julkaisemassa raportissa tutkijaryhmä tarkastelee Suomen aluekehityksen mahdollisia tulevaisuuskuvia neljän erilaisen skenaarion kautta.

Vuoteen 2040 asti ulottuvien skenaarioiden mukaan aluekehitys voi olla globaalisti valikoitunutta, raaka-aineisiin ja turismiin keskittynyttä, tilkkutäkkimäistä tai tasapainoista. Erityistä huomioita kiinnitetään siihen, miten Suomi kiinnittyy globaaliin talouteen. Entä minkälainen vaikutus koronapandemialla on tutkijaryhmän mukaan alueiden kehittymiseen? Aiheeseen meidät johdattelee Markku Sotarauta, Tampereen yliopiston aluetieteen professori ja yksi raportin kirjoittajista.

8.12.2021: Kuinka maaseudusta luodaan ilmiö?

Kuinka maaseudusta luodaan ilmiö? Vastauksia kysymykseen tarjoilee maaseudun paikkaseksikkyyttä, maaseutualueiden uusia mielikuvia ja neolokalismia tutkiva Vaasan yliopiston projektitutkija Tuomas Honkaniemi.

10.11.2021: Kestävät kunnat

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus muokkaa kuntien perusolemusta. Sote-palvelujen järjestämisvastuun siirtyessä uusille hyvinvointialueille elinvoiman vahvistamisesta tulee yksi kunnan keskeisistä tehtävistä. Miten kuntien suunta muuttuu, ja miten maaseutumaiset kunnat tulevaisuudessa kehittävät elinvoimaa alueillaan? Minkälainen on tulevaisuuden kestävä ja elinvoimainen kunta?

Aiheeseen meidät johdattavat Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sini Sallinen ja Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila.

27.10.2021: Maaseudun kehittämisen ajankohtaisia kysymyksiä Kanadassa

Verkostoaamussa kurkistetaan Euroopan unionin rajojen ulkopuolelle ja tutustutaan maaseudun kehittämisen ajankohtaisiin kysymyksiin Kanadassa. Aiheeseen meidät johdattelee vuosikymmeniä Kanadan länsirannikolla ja Ontarion provinssissa asunut ja työskennellyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Päivi Abernethy.

22.9.2021: Innovaatiota alkutuotantoon: tekoäly, robotit ja datan viljely maatalousyrittäjän arkea vuonna 2030

Verkostoaamun vierailevana puhujana on Harri Juntunen, yksi Yield Systemsin perustajista. Yield Systems kehittää tekoälysovelluksia kasvinjalostuksen, maatalouden ja ruokaketjun tarpeisiin.

16.6.2021: CAP-lausuntokierroksen etkot

Verkostoaamussa kurkistamme CAP-valmistelun kulissien taakse! Vieraana on osastopäällikkö Minna-Mari Kaila maa- ja metsätalousministeriöstä. Minna-Mari avaa valmisteluprosessia ja tekee nostoja CAP:sta ja kertoo, miksi meidän kaikkien tulee olla kiinnostuneita CAP:sta. Etkomme pohjustavat maa- ja metsätalousministeriön tilaisuutta ”Luonnos Suomen CAP-suunnitelmaksi”, joka järjestetään 17.6.

19.5.2021: Globaalit viheliäiset ongelmat: puhutaan pörriäisistä!

Pörriäiskausi on alkanut! Kuinka viheliäinen ongelma on luonnon monimuotoisuuden hupeneminen? Mitä se merkitsee Suomelle - ja ovatko ratkaisun avaimet maaseudulla? Aiheeseen meidät johdattaa Turun Yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari Sääksjärvi. Sääksjärvi toimii myös Suomen Luontopaneelin toisena varapuheenjohtajana.

Sääksjärven puheenvuoron jälkeen Ruokaviraston viestintäasiantuntija Paula Nykänen kertoo tänä vuonna käynnistyneestä LUMO-projektista, jonka tavoitteena on tuottaa selkeä ja ajankohtainen viestintäkokonaisuus maatalousluonnon monimuotoisuudesta, joka toimii viljelijöille konkreettisen tiedon lähteenä sekä auttaa neuvojia ja hallintoa heidän työssään.

28.4.2021: Naisnäkökulmaa maaseutualueiden elinvoiman kehittämiseen

Verkostoaamun aiheena on naisnäkökulma maaseutualueiden elinvoiman kehittämisessä. Kaisa Lähteenmäki-Smith ja Kirsi Siltanen aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä avaavat tutkimusta ja dataa aiheen taustalla. Case-esimerkkinä kuulemme Kainuun liiton ja Kajaanin kaupungin yhteisestä Naisnäkökulmaa Kainuuseen -pilotista, joka tuotti tietoa tekijöistä, jotka vaikuttavat nuorten naisten pysymiseen maakunnassa sekä edistävät heidän muuttoaan maakuntaan. Verkostoaamun keskustelussa mukana Minna Komulainen Kainuun liitosta sekä pilotin asukasraatiin osallistunut nuori kainuulainen yrittäjä Heini-Maari Kemppainen.

31.3.2021: Monimuotoinen monipaikkaisuus

Maaliskuun Verkostoaamun aiheena on monimuotoinen monipaikkaisuus. Puhujina aamussa ovat Anna Strandell, vanhempi tutkija Suomen ympäristökeskuksesta sekä Eetu Puntala, maaseutuverkoston Monipaikkaisuuden mahdollisuudet -työryhmän koordinaattori.

10.3.2021: Vinkkejä virtuaalitilaisuuksien järjestämiseen

Ensimmäisessä Verkostoaamussa maaseutuverkostopalveluiden asiantuntijat kertovat omista kokemuksistaan virtuaalitilaisuuksien maailmassa: mikä toimii, mitä kannattaa välttää ja mikä on yllättänyt. Koronavuoden aikana oppeja on todella ehtinyt kertyä.

Verkostoaamu
Muokkauspäivämäärä: Sep 28, 2022

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.