Viisi finalistikylää kilpailee Suomen älykkäin kylä -tittelistä

Suomen älykkäin kylä -tittelistä ovat loppusuoralla kilpailemassa Vuolijoki (Kainuu), Luoma-aho (Etelä-Pohjanmaa), Kerisalo (Etelä-Savo), Vähikkälä (Häme) ja Raudanmaa (Pirkanmaa). Suomen älykkäimmän kylän etsintä ja kehittämispolku alkoi vuonna 2018 ja mukaan ilmoittautui 33 kylää, jotka halusivat lisätä elinvoimaa, aktiivisuutta ja innovatiivisuutta. Ensimmäisessä karsintavaiheessa mukaan jäi kisan viimeiseksi vuodeksi 17 aktiivisinta kylää.

Suomen älykkäin kylä julkistetaan 28.10. juhlatilaisuudessa, joka järjestetään pääosin virtuaalisena. Tilaisuudessa paitsi palkitaan voittaja, myös jaetaan kunniamaininta, jonka saa kylä, jossa on tehty pitkäjänteistä työtä maaseudun älykkäiden ratkaisujen puolesta.

Kansainvälistä näkyvyyttä

Älykkäät kylät on yhteinen teema Euroopan unionissa ja Suomen älykkäin kylä -kilpailun kisakylät ovatkin herättäneet kansainvälistä kiinnostusta. Kilpailun on järjestänyt Maaseutuverkosto, ja mukana ovat olleet myös EU:n rakennerahastot (ESR, EAKR), liikenne- ja viestintäministeriö, Maaseutupolitiikan neuvosto, Kuntaliitto ja Suomen kylät ry.

Kylille on parin vuoden aikana järjestetty koulutusta, keskinäisiä tapaamisia ja kylät ovat saaneet asiantuntija-apua valitsemaansa haasteeseen. Kilpailussa kannustettu kyliä etsimään älykkäitä ratkaisuja tämän hetken ja tulevaisuuden haasteisiin.

- Etenkin ensimmäisen karsinnan jälkeen mukana olleet 16 kylää ovat osoittautuneet todellisiksi esimerkkikyliksi, joita on ollut ilo seurata tämän kisan aikana. Viiden finalistin valitseminen oli todella vaikeaa. On ollut myös hienoa huomata, miten kylät ovat osanneet kiteyttää omia kehittämisen kärkiään ja markkinoida omia vahvuuksiaan. Kylissä on voimaa! kertoo maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho maa- ja metsätalousministeriöstä.

Seuraavaksi Suomen älykkäin kylä -kilpailun tuomaristo tutustuu tarkemmin viiteen finalistikylään. Älykkäimmäksi valitaan kylä, joka on älykkäimmin, esimerkiksi digitalisaatiota hyödyntäen, ja yhteisöllisesti lähtenyt ratkaisemaan ilmoittamaansa haastetta.

Lisätietoja:

Verkostoasiantuntija Salla Pätilä, Verkostopalvelut, Ruokavirasto, salla.patila@maaseutu.fi, p. 050 534 5731

Finalistikylien verkko- ja Facebook-sivut:

Muokkauspäivämäärä: Sep 30, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.